Yeme bozuklukları günümüzde hızla artmaktadır. Mankenlere özenme, aşırı zayıf olma isteği, şişmanlamaktan aşırı korkma, kendi vücut imgesini beğenmeme gibi birçok davranışla kendini belli eder. Burada tedavi sürecinde hem diyet hem de psikolojik destek çok önemlidir. Bu sorunları yaşayan kişiler mutlaka ‘Psikodiyet’ programına gelmelidir.
Anoreksia Nervosa
Özellikle genç kızlarda görülen yeme bozukluğudur. Bu hastalık genellikle ergenlik döneminde başlar. Beden imgelemi bozulur yani kişi aşırı zayıf olmasına karşın şişman olduğunu düşünür. İlk başlarda abartılı bir diyet yapılır, sonrasında iştah da kaybolarak aşırı kilo kaybı oluşur. Anoreksia ciddi bir hastalıktır. Birey hasta olduğunu reddettiği için mutlaka diyet beraberinde prikoterapi ile takip edilmelidir.
Bulimia Nervosa
Aşırı miktardaki besini hızlı bir şekilde tüketme ve sonrasında pişman olma ile tanımlanan bir yeme bozukluğudur. Suçluluk duygusundan dolayı yenilen yemekten sonra kusma, laksatif ya da diüretik kullanma görülür. Yeme kontrolü kalkar, yalnız kaldıklarında çok hızlı bir şekilde özellikle karbonhidratlı besinlerden aşırı derecede tüketirler. Sonrasındaki yeme-çıkarma olayı ağırlaşabilir. Psikodiyet programı ile doğru beslenme programı ve yeme davranışı değişiklikleri yapılarak kişi tedavi edilebilir.
Karbonhidrat Bağımlılığı
Karbonhidratlar beslenmemizin temelini oluşturur. Bu nedenle hepimizin çocukluktan başlayarak kazandığı bir bağımlılık söz konusudur. Günümüzde başta diyabet hastaları olmak üzere birçok kişide görülen yeme bozukluğudur. Dönemsel ya da sürekli olarak gözlenebilir. Kişi karbonhidrat krizine girdiğinde aşırı miktarda tatlı besini bir anda tüketir. Bu da şeker dengesini bozarak kilo alımlarına neden olur. Kişiye özel beslenme programı ve psikolojik destek ile kişi sağlıklı yaşantısına dönebilir.
Gece Yeme Sendromu
Tüm gün normal ya da az bireylerin gece uykudan kalkıp ya da uykuya gitmeden önce aşırı derecede yeme dürtüsü, fazla karbonhidratlı besin tüketimi ile sonuçlanan yeme bozukluğudur. Genellikle stres kaynaklı oluşabilir ve yeme ataklarına gerginlik, utanç eşlik eder. Burada kişinin fazla kalori alımının sonlanması, yeme davranışının değiştirilebilmesi için psikolojik destek sağlanması, uygun diyet uygulanması gereklidir.
Tüm bu yeme bozukluklarında sizlere doğru motivasyon oluşturuyor, sizi dinliyor, sürecin her aşamasında size destek oluyorum. Doğru diyet, doğru motivasyon ile aşılamayacak hiçbir beslenme sorun yoktur.