Gebelik Döneminde Beslenme
- Gebelik, insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu devrelerden biridir. Gebelik dönemindeki beslenme şekli anne ve doğacak bebeğin sağlığını büyük ölçüde etkiler.
- Anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişmesinin tamamlanması, bebeğin yetişkinlik döneminde oluşabilecek kronik hastalıklarının (şeker, kalp hastalıkları, hipertansiyon vb.) görülmesinin önlenmesi, rahat bir lohusalık dönemi geçirmek, lohusalıkta bebeğinize vereceğiniz sütünüzün kaliteli olmasını sağlamak için beslenmeniz oldukça önemlidir.
- Çocuğunuzun anne karnında büyümesi, bedensel ve zihinsel yönden gelişmesi, gebeliğiniz süresince beslenmenizle yakından ilgilidir!
Ne kadar kilo alınmalı?
- Araştırmalar, yetersiz beslenmenin anne ve bebek için zararlı etkileri olduğunu kanıtlamıştır. Aynı şekilde aşırı kilo alımı da hem bebek hem de anne adayı açısından riskli olabilir. Gebelik öncesi anne fazla kiloluysa daha az kilo almalıdır.
Gebelik 3'er aylık 3 bölüme ayrıldığında;
- İlk 3 ay içinde 1 kg’lık artış olmalıdır.
- Bu dönemde bazen aşırı bulantı ve kusmalar nedeniyle bu artış olmayabileceği gibi, kilo kaybı da olabilir.
- Sonraki her 3 aylık dilimde 5'er kilo alınmalıdır.
- Ortalama aylık kilo artışı 5 kg’ı geçmemelidir.
- Normal beslenen bir kadın gebeliği süresince 9-15 kg kadar kilo alır.
Bir diğer önemli konu ise ‘Gebelik Şekeri’ dir. Gebelik şekeri olan anneler mutlaka bir diyetisyenle çalışmalıdır. Çünkü doğru beslenme programı ile şeker dengelenir ve insülin ya da ilaç kullanılmasının önüne geçilir.
Hem yüz yüze diyet hem de online diyet ile gebelikte beslenme programı hazırlıyoruz. Kan testleriniz, beslenme alışkanlıklarınız, bebeğin o haftaki besin ihtiyaçları, sevdiğini ve tüketebildiğiniz yiyecekleri belirleyip haftalık periyodlar halinde size özel bir beslenme düzeni kuruyorum.
Emzirme Döneminde Beslenme
Emzirmede annenin salgıladığı süt, aldığı besinlerin bir ürünüdür. Bu süreçte doğru beslenen annelerin hem sütünün kalite ve miktarı artar, hem de normal bir bayandan çok daha hızla kilo verir. Toplum içinde bu konuda bilinen birçok yanlış vardır. Süt artsın diye annelere önerilen aşırı şekerli ve yağlı gıdalar sütün kalitesini arttırmadığı gibi annelerin kilo almasına neden olmaktadır.
Doğumdan sonraki 40. Günden itibaren anneler diyete başlayabilir.
Özellikle ilk 6 ayda bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesi bebeği tüm hayatı boyunca yaşayabileceği birçok sağlık sorunundan korur. Bu noktada bu ilk 6 aylık süreçte anneye kendi ve ilave olarak bebeğin tüm besin ihtiyaçlarını sağlayan, sütün kalitesini arttıracak, kalori kısıtlı olmayan, zengin içerikli diyetler planlanmalıdır. Zengin içerik demek şekerli ve yağlı yemekler değil doğru sebze, meyve, et ve süt grupları, gerekli ise bitkisel anne çayları ile oluşturulan diyet listeleri demektir. Anneler her zaman bu süreçte bebeklerinin daha iyi doyduğunu, bebekte daha az gaz problemi yaşadıklarını, hem de çok hızlı kilo verdiklerini anlatır ve bu süreci mutlulukla yürütür.
Emziklilikte beslenme programı hem online hem de yüz yüze diyet olarak planlanabilir.